á
â
ă
ä
ç
č
ď
đ
é
ë
ě
í
î
ľ
ĺ
ň
ô
ő
ö
ŕ
ř
ş
š
ţ
ť
ů
ú
ű
ü
ý
ž
®
€
ß
Á
Â
Ă
Ä
Ç
Č
Ď
Đ
É
Ë
Ě
Í
Î
Ľ
Ĺ
Ň
Ô
Ő
Ö
Ŕ
Ř
Ş
Š
Ţ
Ť
Ů
Ú
Ű
Ü
Ý
Ž
©
§
µ
Autorka opowiada na wstępie, jak wpadała na pomysł stworzenia tej pozycji. Z własnego doświadczenia wie, (...) że nie zawsze są czas i chęci na gotowanie, a jeszcze do tego często różnego rodzaju choroby, nietolerancje pokarmowe sprawiają, że przygotowanie posiłku może okazać się trudne i czasochłonne. Poza tym autorka postanowiła wykorzystać nie tylko własne doświadczenia, lecz także wiedzę na temat mikroorganizmów i połączyć obie te rzeczy w jedno – w przygotowanie jedzenia, które służy zdrowiu.
W książce znajdziemy informacje na temat kiszenia warzyw i wartości odżywczych produktów, które powinniśmy wprowadzić do diety. Następnie po wielu cennych informacjach – łącznie ze sposobami przygotowania omawianych produktów – przedstawiono przepisy na dania z kiszonek i nie tylko. Podzielono je na działy takie jak śniadania, zupy, sałatki, desery, napoje itp. Każdy przepis poprzedza krótkie wprowadzeni autorki. Potem wyglądają one tradycyjnie – lista składników i przygotowanie. Ciekawym dodatkiem są rada dotycząca sposobu przechowywania oraz informacja o liczbie porcji, które wychodzą z danej gramatury.
Przepisy uzupełniają zdjęcia. Wiadomo, że je się oczami, dlatego dobrze, że pomyślano o tym, by w książce pojawiły się też ilustracje. Są kolorowe, a jedzenie na nich wygląda bardzo apetycznie. Forma graficzna książki też jest interesująca – nie jest to typowa książka kucharska, pojawia się wiele małych grafik, które sprawiają, że całość wygląda nowocześnie i atrakcyjnie.
Jeśli chodzi o same przepisy, to są one dość proste. Nie wymagają zbyt wielu składników i czasu na przygotowanie. Wygląda na to, że autorka miała rację, pisząc, że chciała pokazać proste i szybkie przepisy na smaczne dania, które wspierają organizm w jego prawidłowym działaniu, i jej się to udało.
Probiotyczne słoiki dla zabieganych to pozycja, która zainteresuje osoby pragnące żyć zdrowo i niemające czasu na stanie w kuchni i gotowanie wieloskładnikowych dań. Interesująca książka, która na pewno wzbogaci menu o nowe przepisy.